Bosvogels bij de Geffense plas en de Reekse hei
Reekse Hei
Zaterdag 14 december 09.00 - 11.00
Geffense Plas
Zaterdag 28 december 09.00 - 11.00
Als de blaadjes van de bomen vallen breekt een mooie tijd aan om in het bos naar vogels te kijken. Wanneer de bomen en struiken kaal zijn, is het immers een stuk gemakkelijker om alle vogels daar ook daadwerkelijk goed in beeld te krijgen. Veel vogels die in bossen leven zijn standvogels, wat betekent dat ze het gehele jaar in hetzelfde gebied leven. Heel bekende voorbeelden zijn de koolmees, de merel en het winterkoninkje.
In het najaar krijgen ze gezelschap van vogels uit het hoge noorden, die de daar heersende kou ontvluchten om in Nederland te overwinteren. Daarnaast gaan veel vogels in de winter ook op zwerftocht om meer eten te vinden. Vogels vormen daarbij soms grotere groepen, en voor je het weet rinkelen tientallen pimpelmezen en goudhaantjes om je heen.
De Reekse hei is een kleinschalig bosgebied met zowel loof- als naaldbos en kleine open plekken. Hoewel het gebied vrij klein is, biedt het een vrijwel volledig aanbod aan bosvogels. Tussen de dennennaalden zullen we gaan zoeken naar de kuifmees, de zwarte mees en het goudhaantje. Afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen we soms ook kruisbekken aantreffen.
In ouder loofbos komen we de boomklever waarschijnlijk tegen: zijn luide roep is vrijwel altijd wel te horen en meestal zijn ze met een klein beetje moeite ook mooi te bekijken. Ook is de Reekse hei het leefgebied van verschillende soorten spechten. Om een schuwe havik of goed gecamoufleerde houtsnip te zien is wat geluk nodig, maar zulke vogels vormen vaak het hoogtepunt van een excursie.
Rondom de Geffense Plas is een gemend parkachtig bos aanwezig. Hoewel dit gebied duidelijk door de mens is vormgegeven, vinden veel vogels er een goede plek om te overwinteren. Omdat hier altijd wel mensen lopen, zijn de vogels daar gewend aan geraakt en vaak wat minder schuw dan in grote natuurlijke bosgebieden. Spechten zijn in diverse soorten present, zoals de grote bonte specht, de kleine bonte specht en de groene specht. Dat we tenminste van één van deze soort gaan horen is vrijwel zeker en vaak lukt het ook ze te zien.
In de bosjes aan het water houden zich soms prachtig gekleurde appelvinken of goudvinken op. Een bijzondere bewoner van het gebied is de steeds schaarser wordende grote lijster – een soort die haar prachtige tekening vaak enkel door verrekijker of telescoop volledig prijs geeft. Of we barmsijzen, kepen of sijzen gaan zien, is sterk afhankelijk van het weer en de trekbewegingen van deze soorten in dit najaar. Op het water van de Geffense Plas zijn meestal ook wel eenden, futen of andere watervogels te zien. Dit alles zorgt voor een gevarieerde vogeldag met veel verschillende soorten vogels.